Zračna luka Zagreb u suradnji sa SESAR-om pomaže u razvoju zračnog prometa u budućnosti

Vi ste ovdje

Zračna luka Zagreb je u ponedjeljak, 07. listopada, bila domaćin regionalne konferencije, koja za cilj ima podizanje svijesti o aktivnostima zajednice zračnih luka unutar programa SESAR pod vodstvom EU.

SESAR (Single European Sky Air traffic management Research – Istraživanje upravljanja zračnim prometom Jedinstvenog europskog neba) je javno-privatno društvo kojeg su osnovale Europska komisija i EUROCONTROL , čiji je zadatak razvoj tehničkih i operativnih rješenja radi poboljšanja učinkovitosti zračnog prostora, primjerice skraćivanjem zračnih ruta, što će pomoći da Single European Sky (Jedinstveno europsko nebo) postane stvarnost.

Fiona McFadden, savjetnica izvršnog direktora SESAR Joint Undertaking izjavila je: “Zajednica zračnih luka već jest strukturni dio SESAR-a preko SEAC-a (konzorcija koji se sastoji od 6 glavnih europskih zračnih luka - HUBova), međutim i šira mreža europskih zračnih luka mora se još više uključiti u program. Program s ambicijom i opsegom Single European Sky-a treba podršku sa svih strana. Kao subjekti avijacije na zemlji, zračne luke imaju značajnu ulogu u provođenju uspješne implementacije u nekoliko koncepta SESAR-a. Zbog toga je od ključne važnosti da stvorimo što je više moguće povezivanja, da bi se olakšala komunikacija između SESAR Joint Undertaking-a i djelatnosti zračne luke.”

Dr.sc. Miroslav Drljača, Predsjednik Uprave Zračne luke Zagreb i Tonči Peović, MBA IAP, član Uprave Zračne luke Zagreb istaknuli su zadovoljstvo što je Zračna luka Zagreb domaćin SESAR konferencije. Naglasili su da je poboljšanje učinkovitosti zračnog prostora i razvoj novih sustava upravljanja zračnim prometom smjer kojeg zastupa i Zračna luka Zagreb, obzirom da su operacije na zemlji važan segment SESAR-ovih koncepata.

Cilj današnje konferencije je informirati operatore zračnih luka o najnovijem razvoju SESAR-a, ali i omogućiti otvoreni dijalog i suradnju između SESAR JU, operatora zračnih luka i pružatelja usluga kontrole leta, što je ključno za postizanje učinkovitih operacija.

Za više informacija posjetite www.sesarju.eu