Vlada: koncesiju za Zračnu luku Zagreb dobiva ZAIC

Vi ste ovdje

ZAGREB, 29. veljače 2012. (Hina) - Vlada je na današnjoj sjednici odlučila dati koncesiju za izgradnju novog putničkog terminala Zračne luke Zagreb francuskom konzorciju Zagreb Airport International Company (ZAIC).
Zamjenik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zdenko Antešić rekao je da se radi o 30-godišnjoj koncesiji za izgradnju novog putničkog terminala i upravljanje postojećim i novoizgrađenim terminalom i pripadajućom infrastrukturom. ZAIC u roku tri godine treba izgraditi terminal za kapacitet od pet milijuna putnika godišnje, ukupna kapitalna ulaganja u prvoj fazi iznose 236 milijuna eura, uz dodatnih 88 milijuna eura za redovno održavanje, a najveći dio radova povjerit će se hrvatskim tvrtkama Vijaduktu i Zagorje Tehnobetonu. Ukupni iznos koncesijskih naknada u 30-godišnjem razdoblju iznosi 1,94 milijarde eura, odnosno svedeno na neto sadašnju vrijednost 534 milijuna eura, napomenuo je Antešić. 
Premijer Zoran Milanović ocijenio je kako se radi o ekonomskom interesu Hrvatske i Zagreba jer je zagrebačka Zračna luka "pristojna, ali mala zračna luka" koja nakon 1990. godine nije obnavljana ni dograđivana. Potencijal zračnog prometa Hrvatske je najveći u ovom dijelu Europe, a model koncesije je, vjerujem, ekonomski isplativ za nas, rekao je Milanović.