Počeli su radovi na novom putničkom terminalu Međunarodne zračne luke Zagreb

Vi ste ovdje

ZAGREB, 18.12.2013. – Postavljanjem table gradilišta na ulazu u gradilište i dolaskom Viaduktovih stručnjaka te mehanizacije, započeli su pripremni radovi na izgradnji novog putničkog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb (MZLZ). U ovoj fazi radovi se u najvećoj mjeri odnose na pripremu prostora i instalaciju gradilišta, postavljanje ograde, platformi, infrastrukture, mobilnih objekata za izvođače radova, inženjere i sve ostale angažirane na projektu, gradnju pristupnih cesti,itd.. Postavljanje „kamena temeljca“ predviđeno je za proljeće 2014. godine kad će započeti radovi na izgradnji samog novog putničkog terminala.

Novinarima je organiziran i poseban obilazak lokacije na kojoj su započeti radovi, a u uvodnom dijelu konferencije za novinare u VIP salonu MZLZ, autori nagrađenog projekta akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt održali su kratku prezentaciju projekta novog putničkog terminala MZLZ. Gonzalve de Cordoue, direktor društva Međunarodna zračna luka Zagreb (MZLZ) d.d. obratio se novinarima i uzvanicima te naglasio važnost novog putničkog terminala u u okviru projekta pozicioniranja Zagreba kao regionalnog zračnog čvorišta Jugoistočne Europe.

“U sljedećih 36 mjeseci će na projektu izgradnje novog putničkog terminala raditi do trideset hrvatskih tvrtki i oko tisuću radnika. Naša iskustva u suradnji s hrvatskim tvrtkama na drugim projektima su jako pozitivna, tako da je razumljiva suradnja i na ovom projektu. Dakle, sve radove izgradnje i opremanja novog putničkog terminala izvoditi će domaće tvrtke, a samo dio opreme će se uvesti. Uskoro ćemo javnosti, čim završi proces natječaja, predstaviti ostale hrvatske tvrtke koje će biti angažirane za poslove visokogradnje i opremanja aerodroma. Ugovor je već potpisan s tvrtkom Viadukt kojeg smatramo značajnim partnerom u koncesijskom društvu i najboljim izborom za infrastrukturne radove u prvoj fazi izgradnje novog putničkog terminala“ – izjavio je Victor Stefanescu, direktor regije južna i središnja Europa tvrtke Bouygues Batiment International (BBI) te naglasio kako će voditelj projekta ispred tvrtke Bouygues Batiment International (BBI) biti Robert Popielarski.

Spomenuti ugovor između tvrtki BBI i Viadukt potpisan je prošli tjedan, a vrijednost mu je 390 milijuna kuna bez PDV-a. Viadukt će tako izvoditi sve radove, osim na samoj zgradi terminala, radit će se veliki sustav odvodnje, stajanke, prilazi pisti, parkirališta, pristupne ceste, vijadukt, tunel i ostala infrastruktura.

„Ovaj projekt osigurava Viaduktu iduće tri godine poslovnu stabilnost i punu zaposlenost.. Tim naših dokazanih mladih stručnjaka, ima priliku u ovom projektu dodatno pokazati, svu svoju stručnost i kvalitetu. Ovaj projekt je sjajan primjer sinergije dviju srodnih struka – arhitekture i inženjerstva“ – istaknuo je Joško Mikulić, direktor Uprave Viadukta te naglasio kako će ispred Viadukta voditelj gradilišta biti Marino Ožbolt.

Uz spomenuto, veliki dio angažmana tvrtke Viadukt odnosi se na izgradnju sustava odvodnje prema najvišim europskim standardima Novi putnički terminal Međunarodne zračne luke Zagreb u budućnosti će biti još jedan od prepoznatljivih simbola grada Zagreba i Republike Hrvatske, naglasili su akademici Branko Kincl i Velimir Neidhardt, koji su, zajedno s prof. dr Jurom Radićem, autori projektnog rješenja.

Izvor: MZLZ, web: http://www.zagreb-airport.hr/Poceli-su-radovi-na-novom-putnickom-terminalu-Medjunarodne-zracne-luke-Zagreb-416.aspx